Γιατί τα Βαλκάνια;

Ζούμε σε μια μεγάλη γειτονιά και αυτή δεν είναι άλλη από τα Βαλκάνια.

Η γειτονιά μας βίωνε ανέκαθεν διάφορες πολιτικές και οικονομικές αναταραχές οι οποίες κατ΄ επέκταση δημιούργησαν εντάσεις μεταξύ των λαών. Εν μέσω αυτών των συγκρούσεων και προστριβών, η εκκλησία του Χριστού καλείται να γκρεμίζει τοίχους και να χτίζει γέφυρες, πάντοτε με σημαία της το ευαγγέλιο της χάριτος.


Ως χριστιανοί που ζούμε στην Ελλάδα ποθούμε να έρθουμε πιο κοντά με τα αδέλφια μας στα Βαλκάνια, με τα οποία άλλωστε έχουμε τόσα κοινά στοιχεία που δημιουργούν γέφυρες ανάμεσά μας, ξεκινώντας από την κοινή γεωγραφική περιοχή στην οποία ζούμε μέχρι τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία που εμπλουτίζουν τη ζωή μας, και συνεχίζοντας στον οθωμανικό ζυγό που βιώσαμε μέχρι το κοινό θρησκευτικό πλαίσιο που μας περιβάλλει. Όμως, εκείνο που μας ενώνει περισσότερο είναι η κοινή μας πίστη στον Τριαδικό Θεό.

Ημερομηνίες

7-11 Μαΐου 2024*

Πού;

Αλβανία • Βόρεια Μακεδονία • Βουλγαρία • Σερβία

Πώς:

Οδικώς

Οι επισκέψεις μας θα περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία, όπως γνωριμία με τους νέους των γειτονικών μας χωρών, συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα, πρακτική υπηρεσία σε τομείς που υπάρχει ανάγκη, αθλητικές δραστηριότητες και εξερεύνηση των πόλεων.

*Οι ομάδες θα συναντηθούν και θα διανυκτερεύσουν στο Βιβλικό Κέντρο ΑΖ στην Λεπτοκαρυά στις 6 για συναναστροφή και συντονισμό. Υπάρχει η δυνατότητα για διανυκτέρευση και στις 11.


Κόστος Συμμετοχής:
€100

  • Υπεύθυνος ομάδας: Γιώργος Κανταρτζής

    Επίσκεψη: Ευαγγελική Εκκλησία των Τιράνων

    Υπό το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα (1941-1991), η Αλβανία υπήρξε η πρώτη επίσημη αθεϊστική χώρα στον κόσμο. Κάθε είδους θρησκεία και θρησκευτική πράξη απαγορευόταν και τιμωρούνταν από ποινές πολυετούς φυλάκισης μέχρι και θανατική ποινή. Οι εκκλησίες και τα τζαμιά μετατράπηκαν σε στάβλους και αποθήκες. Όταν έπεσε το καθεστώς, λέγεται ότι είχαν απομείνει μερικές δεκάδες φοβισμένων και ταλαιπωρημένων χριστιανών. Σήμερα, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Σε μερικές δεκαετίες τα ποσοστά των χριστιανών αυξήθηκαν ραγδαία με τους ευαγγελικούς να ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες,

    Πληθυσμός Αλβανίας: 2.872.934 (2011)
    Πληθυσμός Τιράνων: 418.495 (2011)
    Χριστιανισμός: 38.50
    Ισλάμ: 62.47
    Ευαγγελικοί: 0.5

  • Υπεύθυνος ομάδας: Νίκος Σταμούλης

    Επίσκεψη: Ευαγγελική Εκκλησία Soulcraft

    Η Βόρεια Μακεδονία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα βουνά. Επίσης, εκεί βρίσκεται η λίμνη Οχρίδα, μια από τις βαθύτερες και αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης που κομμάτι της συνορεύει με την ανατολική Αλβανία. Κοιτώντας κανείς τα εσωτερικά της χώρας παρατηρεί ότι υπάρχουν αρκετές εθνοτικές διαιρέσεις που επηρεάζουν την πολιτική και την οικονομία. Επίσης, οι σχέσεις με την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία δεν είναι οι καλύτερες. Αν και ο χριστιανισμός είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στη χώρα της ποσοστά των ευαγγελικών είναι ελάχιστα, παραπέμποντας έτσι στο θρησκευτικό πλαίσιο που επικρατεί στη δική μας χώρα.

    Πληθυσμός Βόρειας Μακεδονίας: 2.882.662 (2020)
    Πληθυσμός Σκοπίων: 546.824 (2016)
    Χριστιανισμός: 65.50
    Ευαγγελικοί: 0.25
    Ισλάμ: 36.60

  • Υπεύθυνος ομάδας: Στάθης Τανατζής

    Επίσκεψη: Α Ευαγγελική Εκκλησία Σόφιας, Εκκλησία Shalom Vratsa

    Το 1/3 της Βουλγαρίας καλύπτεται από δάση, όπου φύονται μερικά από τα αρχαιότερα δέντρα στον κόσμο. Επίσης, εκεί βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή της Βαλκανικής χερσονήσου, το όρος Μουσάλα. Η Βουλγαρία είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, ωστόσο ως προς το βιοποριστικό επίπεδο είναι η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα. Πριν από τρεις δεκαετίες η χώρα ελευθερώθηκε από το σκληρό Κομμουνιστικό καθεστώς (1947-1989) το οποίο άφησε πίσω του οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια. Εκείνη την περίοδο το καθεστώς έλεγχε εξ ολοκλήρου της εκκλησίες τοποθετώντας αρκετές φορές και κατασκόπους ποιμένες, με αποτέλεσμα την αδυναμία έως ανυπαρξίας εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Σήμερα, η πλειοψηφία της Βουλγαρίας είναι Ορθόδοξη με μικρά ποσοστά ευαγγελικών που σταδιακά αυξάνονται.

    Πληθυσμός Βουλγαρίας: 6.927.000 (2020)
    Πληθυσμός Σόφιας: 1.236.000 (2017)
    Χριστιανισμός: 79,9
    Ευαγγελικοί: 198
    Ισλάμ: 7,8%

  • Υπεύθυνος ομάδας: Γρηγόρης Καρασαρίδης

    Επίσκεψη: Σύνδεσμος Χριστιανών Ευαγγελικών Φοιτητών Νις Σερβίας

    Σε αντίθετη με τη μικρή έκτασή της, η Σερβία είναι μια ποικιλόμορφη χώρα. Αν και καταλαμβάνει μόλις το 1,9% του συνολικού εδάφους της Ευρώπης, φιλοξενεί μεταξύ άλλων το 67% της πανίδας θηλαστικών και το 74% της πανίδας πτηνών της Ευρώπης. Η αφθονία των βουνών και των ποταμών της είναι ιδανικό περιβάλλον για μια ποικιλία ζώων. Η ευαγγελική εκκλησία στη Σερβία αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες. Ωστόσο, ο Θεός δουλεύει έντονα μεταξύ των Ρομά, οι οποίοι μεταστρέφονται στον χριστιανισμό με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παρ’ όλ’ αυτά, η πνευματική αδιαφορία είναι ευρέως διαδεδομένη και η σύνδεση θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας καταλήγει να τροφοδοτεί τον θρησκευτικό εθνοφυλετισμό παρά το Ευαγγέλιο.

    Πληθυσμός Σερβίας: 6.957.547 (2021)
    Πληθυσμός Νις: 185.987 (2016)
    Χριστιανισμός: 80.4%
    Ευαγγελικοί: 0.6%

Αίτηση Συμμετοχής

*Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως την συμμετοχή του ενδιαφερομένου.